Telepítési technológia

A földkábeles elosztó szekrény helykiválasztásának szempontjai:

  • A szekrényt olyan helyen célszerű elhelyezni, ahol, a közlekedési káreseteknek a legkevésbé van kitéve, valamint a létesítési- és kezelési szempontból a körülmények a lehető legkedvezőbbek,
  • Miután a szekrény csak egy oldalán van ajtóval ellátva, célszerűen elhelyezhető a korábbi megoldásoknál védettebben az épületfalak vagy egyéb, mechanikai védelmet nyújtó objektumok mellett is.

A szekrény telepítése betonalapozást nem igényel. A szekrényt a kábelfektetéssel egy időben, vagy azt követően célszerű felállítani. A kábelárokhoz illeszkedően egy a szekrény méretéhez igazodó méretű (az 1-es típusnál például kb. 80×35 cm alapterületű), minimum 60 cm mély gödröt kell készíteni, majd a szekrényt a rajta feltüntetett jelölésig behelyezni.

A szekrény és a lábazat mellső, ajtó alatti takarólemezei az ajtó levétele után, felülről lefelé haladva csavarosan bonthatóak a kábelek beköthetősége és rögzítése érdekében.

A kábelszerelési munkák elvégzése után a mellső takaróelemek fordított sorrendben visszahelyezendők, az ajtó a stiftek bepattintásával visszaszerelhető.

Ezt követően a kitermelt talajt felhasználva döngölten, rétegesen tömörítve kell a stabil rögzítést elérni, miközben vízmértékkel a beállítást folyamatosan ellenőrizzük.

A szekrény anyaga elviseli az aszfaltozás okozta hő- és vegyi hatásokat, így a környezet aszfaltburkolása sem okoz problémát. Ilyen esetben azonban a szekrénytől kifelé kismértékű lejtést kell kialakítani, hogy a csapadék a szekrény tövében ne gyűljön össze.

Fontos üzemeltetési követelmény, hogy a biztosítócsoportokon lévő azonosításra szolgáló címkékre a hálózati vázlatnak megfelelő azonosító (sorszám és/vagy megnevezés) feltüntetésre kerüljön. Célszerű, ha ez a jelzés a kábeleken szokásos irányjelzők szövegével azonos.